Ana Sayfa Genel SSD ( Solid State Drive ) nedir? Avantajları – Dezavantajları

SSD ( Solid State Drive ) nedir? Avantajları – Dezavantajları

7 dk ort. okuma süresi
SSD ( Solid State Drive ) nedir? Avantajları – Dezavantajları için yorumlar kapalı
0
846
ssd nedir

SSD (Solid State Drive – Katı Hal Sürücüsü), verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülere verilen isimdir.

Son yıllarda iyi bir PC’ye sahip olmak isteyenlerin vazgeçilmezi haline gelen SSD’ler, geleneksel sabit disklerin bazı sorunlarını ortadan kaldırıyor.

SSD’lerin HDD’lerin karşısındaki en büyük avantajı, hızı. Geleneksel sabit disklere göre SSD’li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayarınızı ister iş için kullanın, ister oyun veya eğitim amaçlı, SSD’nin farkını sıkça hissedeceksiniz.

SSD’ler hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD’ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSD’den veri kurtarmak çok daha zor olabilir. SSD’lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD’lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD’ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.

Motorundan gelen uğultu ve disk kafasından gelen çıtırtılar, HDD’lerin ortak özellikleri. SSD’ler ise tamamen sessiz çalışırlar. Son olarak SSD’ler, HDD’lerdeki “parçalanma” (fragmantation) sorununu yaşamazlar; bu sorunu otomatik olarak çözecek mekanizmalara sahiptirler ve müdahaleniz gerekmez.

Bununla birlikte SSD’lerin de bazı dezavantajları var. Bunların en başında SSD’lerin HDD’lere kıyasla yüksek fiyatları geliyor. HDD’lerde 500GB “giriş modeli” kabul edilirken SSD’lerde “giriş seviyesi” 128GB’a kadar inebiliyor. Dolayısıyla SSD’lere çok fazla para dökmek istemiyorsanız, SSD ve geniş HDD’yi bir arada kullanabilir, işletim sistemini ve en önemli uygulamaları SSD’ye yükleyerek hız avantajından faydalanabilirsiniz.

SSD’lerin hard disklere göre artılarını madde madde sıralamak gerekirse ;

-Hareket eden parça olmadığı için sessiz

-Düşük güç tüketimi

-Açılma süresi yok denecek kadar kısa

-Dosyalara erişim hızı çok yüksek

-500 MB/SN değerlerini geçen okuma ve yazma hızları

-Bozulacak mekanik parça olmaması ve titreşime dayanıklı olması

SSD’lerin HDD’lere göre eksileri

SSD‘ler HDD‘lere göre çok hızlı. Rastgele erişim süresi ve gecikme süreleribakımından 150 kata kadar fark atabiliyor. Bilgisayarınızın hızını yukarı çıtalara çekebilirsiniz. Fakat SSD‘nin de eksileri bulunuyor.

Başta kapasiteleri sınırlı. Piyasada 4TB‘a kadar hard diskleri alıp, bilgisayarınıza takabiliyorsunuz. Normal SSD’ler için bu değerler şimdilik rüya. Tabi sunucu çözümleri bulunuyor. Ama kategoriye katmıyorum.

İkinci negatif yön ise gigabyte başına düşen fiyatta, hard disklere göre oldukça pahalı olmaları.

irde SSD alacak okurlarımıza bir uyarı. SSD‘lerin belli bir kullanım önrü vardır. SSD‘ler uzun süreli kullanımlarda hızla yıpranmaya başlar. Hızları ise yıpranma dolayısı ile yavaşlamaya başlar.

SSD‘lerdeki ortalama yazma-silme ömrü 10.000 – 15.000 işlem civarında.SSD’leri genelde sistem ve uygulamaları çalıştırmak için kullandığımızdan, yazma silme işlemi oldukça sık olacaktır. Bu da SSD’nin ömrü için negatif bir özellik.

Firmalar düzensiz aşınmalar ve aşınma konusunda yeni algoritmalar geliştiriyorlar. SSD’deki her bellek yongasına eşit yük vererek, yıpranmayı eşit yapmayı planlıyorlar. Gittikçe çözüme giden ve ömrü uzatılan bu sorun, zaman içerisindei yice hafifletilecek.

Kısaca SSD‘nin yararları oldukça fazla. Artık kapasitesi ne olursa olsun her bilgisayarda bir SSD bulunması gerekiyor. 32GB‘lık kapasite bile yeterli olacaktır. İşletim sistemi ve sık kullandığınız uygulamaları SSD’de kullanıp, depolama için HDD kullanmanız en mantıklısı.

Daha fazla yeni yazı yükle
Daha Fazla Yazı Orhan Alkış
Bu kategoride daha fazla yazı Genel
Yoruma Kapalı

İlginizi Çekebilir

Windows 11

Windows 10 işletim sistemiyle bugüne kadarki en iyi deneyimi kullanıcılara sunan Microsoft…